Love it or hate it: de kersttrui!

Mode herfst & winter

Het najaar is in volle gang, en ergens, diep verscholen, komt kerst weer in zicht. Nog heel even en bepaalde modeketens hopen de kersttrui weer aan de man te krijgen. Maar is dit nu een go!, of een dikke don’t?

Het Bridget Jones effect …

Weet jij het nog wanneer je voor de eerste keer met de ‘kersttrui’ werd geconfronteerd? Vermoedelijk was dit ergens rond het jaar 2000 toen de Bridget Jones films hun intrede deden. Baf, daar was ‘ie ineens; de kersttrui.

Bridget maakte in de film ‘Bridget Jones’s Diary’ als single kennis met de keurig nette Mark Darcy, wat haar moeder een mooie match voor haar leek. En laat Mark nu net tijdens kerst een mega suffe ‘rendier kersttrui’ dragen; een totale afknapper voor Bridget, wat zij haar dagboek dan ook laat weten. Hoewel de eerste kersttrui shock later in de film toch een andere wending lijkt te krijgen en zij Mark op waarde kan waarderen – wat geen spoiler meer mag heten zo’n 19 jaar na dato!

Sinds deze beroemde (beruchte?) scène kennen wij massaal de kersttrui. Het is niet anders. En toch vinden we ‘m leuk! Want de kersttrui màg namelijk gewoon gedragen worden tijdens kerst, onder het mom ‘de foute kersttrui’. Fout, maar leuk.

Wanneer draag je de kersttrui?

Je draagt ‘m bij voorkeur overdag. ‘s Avonds aan het kerstdiner mag ook, mits onder intimi in informele sfeer; bijvoorbeeld tijdens een familiesteengrill. In dat geval werkt de kersttrui sfeerverhogend.

Ben je uitgenodigd om elders kerst in gepaste stijl te vieren, draag ‘m dan niet. De kans wordt dan te groot dat je als enige binnen het gezelschap ‘underdressed’ bent in ludieke kledij. In dat geval loop je het risico kenbaar te maken dat je geen kennis hebt van geldende etiquette en een modderfiguur slaat.