Waar koop je eerlijke kleding?

Tips & Kledingadvies

De zoektocht naar ‘eerlijke kleding‘ is een complexe. Waar zijn de verkooppunten, hoe bepaal je wanneer kleding ‘eerlijk’ is? Lees mee en weet waar je voortaan op moet letten.

Azië, kinderarbeid

Kinderarbeid vinden wij met z’n allen in het Westen ongelooflijk onwenselijk. Vanzelfsprekend echter blijven we toch gewoon kleding kopen bij de “grote goedkope ketens” (waarvan ik ook alleen maar kon zeggen: ‘guilty’). Overigens komt kinderarbeid praktisch in alle derde wereld landen voor: kinderen maken niet alleen kleding, maar weven ook tapijten, of werken aan andere toeristische snuisterijen in fabriekjes, vanaf 5 of 6 jaar oud (jong).

Wij vinden dit heel erg: kinderen moeten naar school, moeten werken aan hun toekomst; de kennismaatschappij. Een ideaal wereldbeeld. Tegelijkertijd dienen we ons ook te beseffen dat: kinderen gedeeltelijk zo hun financiële bijdrage leveren aan het straatarme gezin waaruit zij voortkomen, uit noodzaak. Wat is het alternatief voor kinderarbeid? Prostitutie in vele gevallen. Nóg ongewenster. Dit is helaas wel de realiteit van de dag.

Ik houd geen pleidooi voor kinderarbeid, maar probeer te kijken naar de situatie zoals deze is. Het begint bij betere leefomstandigheden creëren vanuit overheden; werk, scholing, doorpakken, handel drijven, zodat er minder kinderen geboren worden (nog maar 80 jaar geleden kende Nederland immers ook kinderarbeid en waren gezinnen van 13 tot 15 kinderen niets bijzonders). Welvaart zorgt voor kleinere gezinnen.

Eerlijke kleding

Wanneer we kijken naar kleding, afkomstig vanuit kinderarbeid (meestal uit Aziatische landen), laat deze kleding dan links liggen, mocht je voor “eerlijke kleding” willen gaan.

Dit houdt in: niet meer shoppen bij ‘grote goedkope ketens’. Maar vergis je niet: ook merkkleding, of duurdere kleding, wordt meestal in Azië gemaakt.

En, het houdt niet op met de totstandkoming van de kleding. We moeten ook het gebruikte materiaal onder de loep nemen: kunststofkleding, en met name fleecekleding, laat per wasbeurt duizenden kleine vezeltjes achter. Dit komt in ons rioolsysteem, wat uiteindelijk in onze zeeën terechtkomt. De microscopisch kleine vezels worden gegeten door vissen en schaaldieren. Dankzij het ecosysteem komt het uiteindelijk ook weer op ons bord terecht. Niets eerlijks aan dus.

Gerecyclede, gladde kunststofkleding is minder belastend.

Eerlijke kleding? Kort en bondig vertaald

Ga voor natuurlijke stoffen, als katoen of wol.
Geen kleding uit Azië
Kleding wat chemicaliën en lood vrij is
Tijdloos mooie kleding
Trendvrij
Geen dumpbehoefte na één seizoen
Hoge kwaliteit
Slijtvast
Eyecatchers
Mooi verhaal

Trendsetting, op microniveau

Wist je dat de meest van ons trendvolgers zijn (waarin allerlei gradaties te vinden zijn).

Trendsetters komen nauwelijks voor (echt, we zijn globaal genomen volgers). Het mooie van “eerlijke kleding” is het tijdloze karakter, de kwaliteit en het bijzondere design. Het is geen alledaagse look. Het is geen ‘geitenwollen sok’ (doe je mij ook geen plezier mee, dat ben ik niet).

Het is bijzonder. Mijn ervaring is dat anderen me best vaak vragen: ‘waar heb je dát gekocht?!’ Ja, geheim van de smid hè.

Nou, dat zal ik je vertellen: dat is ‘eerlijke kleding’, en daar heb ik een speciaal website-adresje voor. Ik deel het met alle liefde overigens. Zie Fast Fashion.