Je leren schoenen verven

Mode en Kleding

Het kan dat je eerst prachtige leren schoenen er na een tijdje minder mooi uit gaan zien. Het leer kan wat verkleuren of het kan dat je de kleur gewoon niet meer even mooi vindt. Dan kan je er nieuwe kopen, maar leren schoenen zijn niet goedkoop en het is ook zonde. Een betere oplossing is je leren schoenen verven. Dat kan met verf voor schoenen speciaal om leer te verven. Zo’n verf kan je kopen bij de meeste schoenmakers of online, zeker als je specialere kleuren wil kan je best online zoeken.

Er zijn twee dingen waar je op moet letten als je je leren schoenen wil verven: de gewenste kleur en het soort leer van de schoenen. We beschrijven ze hier.

Voor de gewenste kleur moet je er rekening mee houden dat het niet slim is om je schoenen een lichtere kleur te willen geven dan ze nu zijn. Daar zal ten eerste veel verf voor nodig zijn en ten tweede zal de donkere kleur er sneller doorheen schijnen aangezien meerdere lagen verf opeen sneller afbreken dan een enkele laag. Kies dus best voor een donkerdere kleur dan je schoenen nu zijn.

Bij leerverf wordt er onderscheid gemaakt in de soorten leer: suède leer en glad leer. Suède is een zachte leersoort met een open structuur, daardoor is deze minder duurzaam dan glad leer. Door die open structuur is suede schoenen verven moeilijker omdat de kans erin zit dat de suède na het verven hard zal zijn. Glad leer is dan weer een gemakkelijke leersoort om te verven. Glad leer kan geverfd worden met indringverf of dekverf. Zoals de benamingen al voorspellen: indringverf trekt in het leer en dekverf komt als een laagje op het leer. Dekverf slijt daarmee sneller dan indringverf, maar indringverf kost meer werk en is in minder kleuren te verkrijgen.