What was it like, tiener zijn in de jaren 80?

Typisch 80 & Jaren 80 kleding

Zoek de verschillen met deze tijd …

Heb je dit meegemaakt?

Dan was ook jij tiener in de jaren 80!

TV kijken …

 • Je groeide op met series als Love Boat, Murder she Wrote, Dallas & Dynasty, Miami Vice, The A-team, Lassie, Alleen op de Wereld, Niels Holgerson, Peppi en Kokki, North & South, Wordt vervolgd, Woensdagmiddag TV (Stuif es in!), Candy Candy en ga zo maar door.
 • Er waren 2 zenders op TV: Nederland 1 en 2. Later kwam pas Nederland 3.
 • TV kijken deed je of ‘s avonds, of op woensdagmiddag (en later vrijdagmiddag). That’s it. (wie wilde er nou de hele dag naar het testbeeld kijken immers 😉 En aangezien er geen internet bestond zoals wij het kennen (laat staan smartphones) zag die tijd er compleet anders uit, waardoor er uiteraard een andere tijdsinvulling bestond.
 • Logisch dat wij meer boeken (en strips) lazen dan de generaties die na ons kwamen … en meer buiten speelden, in een wat veiligere (minder drukke) wereld overigens.
 • Natuurlijk keken er miljoenen mensen naar “Wedden dat”, of Henny Huisman: er waren maar 2 zenders immers (wat wij volstrekt normaal vonden). Thuis bediende wij de TV handmatig, dus zonder afstandsbediening (alleen luxe, nieuwe TV’s hadden een afstandsbediening).
 • “Turks fruit” (de film, ja) móest je gewoon een keer gezien hebben – zonder je ouders daarbij natuurlijk! Iedereen had het erover in de brugklas.

Top 40 enzo!

 • Iedere week keek je reikhalzend uit naar de nieuwe top 40! Deze haalde je bij de plaatselijke platenhandel, of Free Record Shop.
 • Muziek nam een belangrijke plaats in beslag onder tieners. We luisterden massaal naar radio Veronica, met Jeroen van Inkel en Adam Curry (de laatste was natuurlijk hotter than hot).
 • Tijdens de wekelijkse top-40 uitzending, op vrijdagmiddag, zat je met je cassetterecorder klaar om de beste hits op te nemen van dat moment. Meiden vielen bij bosjes voor de heren van Doe Maar (not me though). Enkele jaren later nam -een geheel andere ‘boyband’- Wham dit stokje over.

Kledingstijlen

 • Niet alleen muziek, maar ook kleding was erg belangrijk. Tot welke groep hoorde jij? Typische stijlen waren toch wel: Kakkers (veel poloshirts met rechtopstaande kragen), new-wave (denk The Cure), hard rock (ruige AC/DC look), punk (begin jaren 80), of disco (denk Dolly Dots sfeer)? Dit waren de voornaamste stromingen.
 • Big hair was natuurlijk de meest kenmerkende look van de jaren 80 dames 😉 Vreselijk over-getoupeerd haar (model: ‘leeuwenmanen’), eventueel met het wafelijzer bewerkt of met een carmenset, en daarna? Spuiten maar, met vreselijk veel haarlak! Wil je meer weten over jaren 80 mode? Ga naar Kleding & Make-up.

Veranderingen

 • Nieuwe technische ontwikkelingen volgden elkaar constant op: eind jaren 80 kwamen er CD’s in de winkel, en bestond nog maar de helft uit vinylplaten, hitsingels etc.
 • Na jaren van in de rij wachten bij de bank om geld op te nemen, kwam daar ineens in de jaren 80 de pinpas. Zo kon je eerst bij je eigen bank geld uit het automaat pinnen en later bij je eigen bankvestigingen door heel Nederland. Nog later kon je zelfs bij iedere bank geld opnemen (begin jaren 90).

Gameboys & computers

 • Begin jaren 80 kwamen er de gameboys. Donkey Kong spelen, of Super Mario op een ‘zwart/wit’ schermpje; we deden het allemaal op de basisschool (waar nog geen citotoetsen werden gehouden).
 • Een computer had bijna niemand; het was in de jaren 80 ook nog niet veel meer dan een typmachine met een beeldscherm, of rekenmachine. Verder kon je er niets mee. Alles was zwart/wit. Windows? Daar had nog geen mens van gehoord. WP5.1 en Lotus, dat waren bekende software programma’s begin jaren 90.

Mobieltjes en vakantiefoto’s

 • Er waren autotelefoons of piepers, maar een ‘mobieltje’? dat kenden we niet; evenals ‘internet’.
 • Er viel dus niets te posten op Facebook, of wat dan ook. Je vakantiefoto’s af laten drukken was altijd weer een spannend moment: wát hadden we ook alweer gefotografeerd? Waren de foto’s goed gelukt? Even een paar dagen wachten op de ontwikkeling en dan kon je de foto’s afhalen. Alleen jij, enkele vrienden en/of familie kregen deze foto’s in handen – er viel niets te delen op een beeldscherm (dit was in de jaren 90 ook nog het geval overigens).
 • Later kwam er de ‘1-uur service’; je foto’s in 1 uur laten afdrukken, yes!

Verliefd in de jaren 80!

 • Vond je een jongen (of meisje) leuk (tja, je blijft tiener!), dan stuurde je een leuke kaart (naar het huisadres, in een gesloten enveloppe anders lazen de ouders het), of fietste je langs het huis, of belde je stiekem op met de huistelefoon (samen met een schoolvriend/in: leuk!) en hing je snel op! Je móest wel (fysiek) bij elkaar in de buurt komen (soos/ schoolplein etc.) wilde het wat kunnen worden; hoe moest je anders contact hebben? En werd het wat, dan had je ‘verkering’ en kocht je uiteindelijk een zilveren vriendschapshanger (een vierkant plaatje, met daarop de naam van je verkering gegraveerd) die je beiden droeg.
 • Wilde je echt “stiekem” bellen, dan ging je gewoon naar een telefooncel, hier deed je dan een kwartje of gulden in.

Vakantie

 • Op vakantie gaan deed je in Nederland of nabij gelegen (zuid) Europese landen. Praktisch niemand ging ver weg. Naar Azië, Australië, Amerika gaan? Dat hoorde je vrijwel nooit. Zelfs Turkije was absoluut niet gangbaar.
 • Toen iemand mij eind jaren 80 vertelde naar Turkije op vakantie te gaan vond ik dit bijzonder exotisch. Wát zouden ze daar eten in Turkije? Sprinkhanen? Je wereldbeeld was veel kleiner, bekrompener.

Uitgaan ‘stappen’

 • Dronk jij in de jaren 80 als tiener alcohol, in de disco? Weinig meiden dronken alcohol. Alleen jonge gasten dronken bier, en de meiden zaten aan de cola of sinas. Ik dronk nooit. Rond 21.00u stapten we de disco in en kwamen er rond 00.30u weer uit en gingen naar huis. Zonder een druppel alcohol. Het was niet gangbaar, het was een non-issue (was niet eens dat het niet ‘hoorde’; er was geen alternatief in plaatselijke disco’s wanneer je geen pils lustte). Er waren geen Breezers e.d.
 • Later, eind jaren 80, gingen we ‘stappen’ in de ‘grote stad’ en deden daar wel eens ‘wild’, dan bestelde we maar liefst één, of twee ‘bessen-jus-d’orange’ op zo’n avond.

Roken …

 • Roken was toen helemaal niet ongewoon; dat het dodelijk kan zijn was toen uiteraard ook alom bekend. Ik zat in Rotterdam op school en rookte er gewoon in de kantine van school (en met mij vele andere leerlingen van 16, 17 jaar oud). Het merk wat je rookte moest natuurlijk wel aansluiten bij je lifestyle. Roken kon op vele, vele plekken. Gewoon in de trein. Of waar dan ook. Overal op straat waren ook grote reclame’s te zien van sigarettenmerken.

Tienertoer!

 • Tijdens de zomervakantie ging je nog wel eens op ‘tienertoer’ bij de NS. Een aantal dagen per jaar, tijdens de grote vakantie, kon je dan heel voordelig met de trein overal naar toe in Nederland.