Gabbertje

Mode en Kleding Tijdsbeelden

Tot ver in de jaren 80 schoten legerdumpzaken als paddenstoelen uit de grond. Het Rotterdamse “Dump2000” is daarvan een groot voorbeeld. In deze periode was het eveneens dat “legerkisten” (grote, stevige legerschoenen met ingebouwde metalen neus) erg hot waren. Het stijltje wat we vandaag de dag terugzien -zwarte lederen laarsje met zilverkleurig gespen, gedragen op zwarte tight fit jeans- stamt regelrecht uit midden periode jaren 80, toen New Wave zó ultra hip was. Toegegeven: dat had wat. De muziek was cool en het was zó not done om naar disco te luisteren. Maar toen kwamen de jaren 90 in zicht … en dat verpestte alles op artistiek gebied.

Gabbers

We blikken even terug naar begin jaren 90: Gabberhouse. Wie herinnert zich niet deze plots ontstane cultus? Met als absurde uitwas het alom bekende “Maaskantje”. Jonge, vaak provinciale, ‘gasten’ met ultra korte kapsels in bomberjacks, trainingspakken en sportschoenen… ‘hakten’ de hele nacht door op xtc pillen in de gabberhouse scene.

gabberhouse kleding

Iew!! Het doet pijn aan je ogen. Het lijkt de ultieme white trailer trash wat de scene zo aantrekkelijk maakte. Maaskantje (New kids turbo) vertoont nog een subtiel beeld van deze gruwelijke werkelijkheid. Mogen we deze episode uit onze ‘modegeschiedenis’ heel, héél snel vergeten?! Waarom dan toch dit artikel gewijd aan dit onderwerp? Omdat het ook zó leuk is om je te verwonderen over een wel héél speciale scene, die uiteindelijk ook weer voorgoed (?) verdwenen is. Laten we hopen en bidden dat dit nooit retro zal worden ergens in 2020.

 

BOMBERJACKS groen en legerprint
Bomberjacks uit de collectie van Little man.