Man met baard

Tijdsbeelden

Man met baard. Man met knot en baard. Man met knot, baard en armen vol tatoeages. Man met lange baard en kort hip kapsel. Man met baard en hoed.

Ben ik nu de enige, of zijn er meerdere dames ( .. en heren?) die ‘m ondertussen best beu zijn; ‘de man met baard’?

Baardman, trendvolgers

Volstrekte ijdeltuiterij. Hoe moet ik dit voor me zien; op een dag besluit je als man je baard te laten groeien? Je neemt tatoeages. Je baard trim je om de dag. Je laat je haar óf groeien, zodat je ‘m in een knotje kunt dragen, óf je meet jezelf een super kort, edgy kapsel aan.

Lijkt me een raar moment in bed, zodra je baardman zijn knotje uit het elastiek haalt. En waarom wordt dat knotje altijd, echt altijd praktisch aan de bovenkant van het hoofd gedragen (ik begrijp dat een trend nauw luistert, maar heb je dan geen eigen inbreng, dat je ‘m eens halverwege je hoofd draagt, of richting de nek?) Trends, maar vooral trendvolgers; het blijft iets merkwaardigs.

Dit is een man die de spiegel goed benut. Maar dit is ook een man die linksig is. Hoe kun je immers serieus genomen worden indien je níet linksig bent? Kom bij hem niet aan met FvD-praatjes. Hij is een ‘gutmensch’. En daar wringt bij mij nu net de schoen; wezenlijk is deze man een ijdeltuit (echt, het navolgen van de look en het onderhoud vergen hun tijd), het uiterlijk onderstreept het ego. Het ‘gutmensch zijn’ onderstreept eveneens het ego (‘ik ben intelligent, goed, waardig; rechts is slinks, slecht, maar wezenlijk dom, en hebberig’).

Ik heb moeite om ijdele trendvolgers -júist wanneer zij zo achteloos vintage-casual en festivalminded ogen- te combineren met wezenlijke intelligentie en empathie. Want wat doen trends er wezenlijk toe (behalve wat ‘fatsoeneren’) wanneer je mindset in beslag wordt genomen door wezenlijke zaken. Kennelijk heeft de baardman, met zijn zo op het eerste gezicht argeloze look, tijd genoeg, maar vooral interesse genoeg, om zich met “trends” bezig te houden.

Dit is ‘m!

Natuurlijk. Dit is ‘m. Zien en gezien worden. (Als urban-tatoe-baardhipster). Habitat? Bij voorkeur, mits hij het zich kan permitteren, de jaren 30-stadswijk. Verplaatst zich via een transportfiets met bij voorkeur een kratje Westmalle aan het stuur.

Natuurlijk is er niets, maar dan ook niets vernieuwends aan deze man. Hij heeft deze “look/lifestyle” niet zelf neergezet; hij heeft ‘m afgekeken. Met als gevolg dat er nu duizenden klonen door Nederland wandelen, stuk voor stuk voorzien van kort kapsel/ kapsel met knotje, baard(je), tatoes, opgerolde mouwen, transportfiets.

De oudere ‘Adidas-man’

Maar er is meer. Zo kennen we ook de Adidas-35-plus-man, altijd in jeans, altijd met Adidas vestje (Adidas was immers hip tijdens hun jeugd, en het leuke is dat het nog steeds hip is) daarnaast dragen zij of New Balance sportschoenen, Adidas of All Star (zo herken je het beestje). Mijn gedachten dwalen hierbij af naar het type Acda-en-de-Munnik-man. Bourgeoisie.

Types die tijdens praatprogramma’s ‘overmatig kritisch en aandachtig’ luisteren wanneer een andere gast, die wel een wezenlijke boodschap toelicht aan tafel, aan het woord is. Komen ze zelf aan het woord dan worden zij héél persoonlijk over hun privé leven, en wordt er met veel gebaren, gelach en emoties gesproken. Alsjeblieft, nodig geen acteurs meer uit ‘aan tafel’, of andere ‘showmensen’. Ik vind het ronduit afzien.