Overhemden wassen

Mode en Kleding

Het is natuurlijk van groot belang dat de kwaliteit en de kleur van je overhemd niet verloren gaat bij het wassen. Deze wastips helpen je bij het juiste onderhoud, zodat je overhemden langer mooi blijven.

 

Eerste keer wassen

Als je het overhemd voor de eerste keer wast, is het verstandig om het overhemd in een bak of emmer met koud/lauw water te leggen. Op deze manier kan het alvast wennen aan het koude water en daarnaast blijft de kleur langer mooi.

 

Voor het wassen

Voorafgaand aan het wassen van de overhemden zijn er al een aantal belangrijke punten waar je rekening mee kan houden: bij het wassen is het belangrijk gekleurde en witte was te scheiden. De wasmachine moet niet propvol worden gestopt, omdat er anders wasstrepen of kreukels kunnen ontstaan. Bij zes overhemden zit de wastrommel vol. Hardnekkige vlekken in bijvoorbeeld de boord of manchet kan je vooraf insmeren met een vlekverwijderaar. Daarna was je het mee, zodat je overhemden in één keer wassen mooi schoon zijn.

 

Wastips voor je overhemd

  • Doe het overhemd binnenstebuiten in de wasmachine. Op deze manier worden lichte beschadigingen aan de buitenkant van de stof voorkomen. Het behoudt daardoor langer zijn kleur en kwaliteit. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een waszak. De was schuurt dan niet tegen de wastrommel aan;

  • Draai de was op een laag toerental. Op deze manier wordt voorkomen dat de was op hoge snelheid tegen de wastrommel aanslaat en de stof kan beschadigen;

  • Was het overhemd altijd op lage temperaturen, vijftien of dertig graden. De kleur blijft dan langer mooi en het gaat langer mee;

  • Laat het gewassen overhemd niet te lang in de wasmachine liggen als de was klaar is, zodat het niet gaat kreuken;

 

Drogen en opbergen

Doe het overhemd niet in de droger. Voor het drogen kan je deze het beste ophangen aan een kledinghanger. De droger kan ervoor zorgen dat de kwaliteit en de kleur achteruit gaan. Wanneer het overhemd droog is kan deze, als dat nodig is, worden gestreken. Daarna kan je het opvouwen of ophangen. Het beste is om het op te hangen in de kledingkast als daar plek voor is, zodat je het de volgende keer kreukvrij uit de kast kan halen. Dan hangt je kleding meteen klaar voor een nieuwe werkdag of speciale gelegenheid.