Waarvoor werden tassen gebruikt?

Tijdsbeelden

Tassen zijn al duizenden jaren nuttige gebruiksvoorwerpen en in de loop der jaren zijn het ook mode artikelen geworden. De tassen werden door mannen en vrouwen gebruikt. Rond de 17e eeuw werden tassen bijna niet meer gedragen door de komst van binnenzakken in kleding. Mannen gebruikten tassen alleen om geld en andere spullen in te vervoeren. Vrouwen zijn nooit gestopt met het dragen van tassen. Tegenwoordig is het een mode item, de meeste vrouwen hebben wel een of meer tas in hun bezit.

 

De tassen van vroeger
Tassen zijn/waren nuttige gebruiksvoorwerpen, voor mannen en voor vrouwen. De zakken bestonden des tijds nog niet dus werd het erg lastig om dingen mee te nemen. Tassen en beurzen werden gebruikt om geld of andere persoonlijke spullen mee te nemen. De tassen werden van materialen gemaakt die niet lang mee gingen. Deze tassen werden tussen 1500-1800 gedragen.

Er waren tassen en beurzen in allerlei soorten en met allerlei verschillende functies. Buidels met lange trekkoorden, beugeltassen en leren beurzen. Op de schoudertas na, werden alle tassen aan de riem of gordel gedragen. Door de komst van de binnenzak einde 16e eeuw, begin 17e eeuw kwam er een einde aan het gebruik van tassen door mannen. Vanaf de 16e eeuw droegen vrouwen hun tas aan een chatelaine: een haak met ketting waaraan accessoires gehangen konden worden. Hoe kostbaarder de accessoires, hoe hoger de status. Door de grote en wijde rokken die ze in die tijd droegen, de tassen werden op de heupen gedragen, één per heup. Vandaar de naam dijzakken.

De tassen van nu
De tassen zijn met de loop van de jaren erg veranderd. Door nieuwe kunststomen en trends, zijn de tassen niet alleen van vorm verandert, maar ook de materialen waar de tassen van gemaakt worden. In de 20e eeuw werden de merknamen steeds belangrijker. Ze staan bekend om de exclusieve handtassen. Merken zoals: Hermès, Louis Vuitton, Gucci en Prada. Maar naast de exclusieve tassen hebben de modeontwerpers van grote modehuizen ook hun eigen tassenlijn op de markt gebracht. Denk aan Chanel, Dior en Versace met hun tassen collectie. Er zit wel een duurdere prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat! Goedkope damestassen zijn natuurlijk ook overal te koop.