Zo zijn we niet getrouwd…

Gossip

Iemand het nieuwe programma van Tooske en Bas Ragas gezien? “Zo zijn we niet getrouwd”? Van dit zo op het eerste gezicht frisse, integere en hippe stel verwacht je een serieus programma op ‘relationeel gebied’. Bas timmert immers al jaren aan de weg met schrijfsels over zijn gezinsleven in column en boekvorm. Leuke Man. “Zo zijn we niet getrouwd” wordt uitgezonden door de EO. Dat moet wel goed zitten. Nou .. nee. Het zit niet goed.

Armoede

Afgelopen week kwam in de uitzending een koppel naar voren wat in diepe schulden verkeert. Het stel was enkele jaren eerder ook al op televisie geweest bij Caroline Tensen; ‘zij’ vroeg hierin ‘hem’ ten huwelijk. Vanuit een helikopter. Boven De Kuip. Feijenoord is namelijk zijn favoriete cluppie. En nu was het stel weer op televisie i.v.m. een huwelijkscrisis. Waarschijnlijk was ‘zij’ degene die wederom de landelijke televisie opzocht. Mevrouw had achter meneer’s rug om circa 40.000 euro schuld gemaakt en de arme man meegetrokken in een armoedig bestaan. Beiden komen sociaal zwak over. Hij aandoenlijk. Zij -excuseer me- ‘borderline-achtig’. De wanstaltige “privébeelden” vanuit de woning, gegrepen uit het alledaagse leven van beiden, lieten een schrijnend beeld zien van een man die ‘er doorheen zit’ onder de tirannie van zijn vrouw, die agressieve uitingen op meubilair niet schuwt.

Leermoment?

Dergelijke onthutsende beelden .. moeten deze nu wérkelijk gedeeld worden met “heel Nederland”? Dit zijn geen situaties waarvan je zelf iets ‘leert’. Hierin zien we geen ‘herkenningspunten’. Dit zorgt niet voor een “aha” beleving onder het gemiddelde publiek, in de trant van ‘dat doe ik ook wel eens en dat is dus een aandachtspunt’. Nee, dit is gewoon schokkend en schrijnend. Te heftig om ‘even’ op te lossen. Er wordt mijns inziens ook nog eens aan voorbij gegaan of één van beiden niet toevallig een persoonlijkheidsstoornis heeft. Zijn deze mensen nu werkelijk geholpen hiermee? Het valt mij vies tegen dat dit het concept is waar Tooske en Bas mee aankomen.