Typisch jaren 90: Maatschappij

Typisch 90 & jaren 90 kleding

Wat is typisch 90 & welke belangrijke veranderingen ten opzichte van de jaren 80 vonden er plaats? Lees meer…

Eerste helft jaren 90
CD’s deden nu hun grote intrede; in platenzaken werd de helft van de schappen ingeruimd voor CD’s, de andere helft bestond nog uit LP’s & singles op vinyl.
De PC werd steeds belangrijker voor de beroepsbevolking; WordPerfect 5.1 was hét tekstverwerkingsprogramma waar volop cursussen over gegeven werden. Lotus was toen nog gangbaar als rekenprogramma. Internet was nog niet bekend onder het grote publiek.

Maatschappij jaren 90, eerste helft

De eerste golf oorlog (waarbij Sadam H. nog niet werd afgezet) vond plaats begin jaren 90, als bevrijding (door de Amerikanen) van het door Irak binnengevallen Koeweit. Iets later, rond 1991 vond de Balkan-oorlog (Joegoslavië) plaats. Dit domineerde enorm het nieuws. Europa wist niet wat het er mee aanmoest en zond continu gesprekspartners naar de Balkan. Amerika beëindigde de oorlog uiteindelijk met bombardementen op Belgrado. Bill Clinton had inmiddels het roer al een tijdje overgenomen van George Bush sr. (in 1993).

Typisch 90…

Wereldwijd barstte de AIDS epidemie los. Hadden we eind jaren 80 nog maar mondjes maat hiervan gehoord; begin jaren 90 stierven (voornamelijk gay’s & -zoals nog steeds- mensen uit de derde wereld) snel hieraan. Het was schokkend. Een van de beroemdste slachtoffers was Freddie Mercury, de zanger van Queen. Freddie Mercury stierf eind 1991. Rond deze periode (in 1992) is er een groot benefiet concert gehouden in Londen in het Wembley Stadion ter zijn nagedachtenis, waarbij o.a. David Bowie en Guns ‘n Roses optraden. Guns ‘n Roses zongen een cover -ter gelegenheid- van Randy Crawfords’ ‘knocking on heavens door’. Deze uitvoering werd een gigantische hit begin jaren 90.

Tweede helft jaren 90
Het schandaal rond Bill Clinton en Monica Lewinsky: wie kent het niet! De stagiair welke een affaire had met Clinton, waarover Clinton publiekelijk had gelogen (“I did not had s.. with that woman; Miss Lewinsky”)
In najaar 1997 verongelukte Lady Diana samen met haar vriend Dodi Al Fayed in Parijs. Het was enorm schokkend nieuws. Toevallig was ik in Londen in die periode; de bloemenmassa voor Buckingham Palace was groots & aandoenlijk; zoveel mensen waren geschokt en onder de indruk van Lady Diana’s dood.
De economie deed het bijzonder goed; wilde je een huis kopen dan moest je snel beslissen, er waren veel kapers op de kust. De huizenprijzen stegen snel. De ‘Zalm-snip’ werd in het leven geroepen. Elke Nederlander kreeg HFL. 100,= gestort jaarlijks (van het ministerie van Gerrit Zalm. Het 100 gulden biljet werd ‘snip’ genoemd, naar de afbeelding van de vogel De Snip hierop. Zodoende ontstond de term ‘Zalm-snip’).

Computers, internet & jaren 90..
Internet! Rond 1997 werd internet gangbaar. Nog wel beperkt en traag werkend vaak. De internet verbinding verliep veelal via een telefoonaansluiting. Toch werd internet nog niet op geheel brede schaal toegepast en vooral niet wereldwijd, wat nu al jaren wel het geval is (ontwikkelingslanden meegerekend). Mobile telefoons werden ook steeds gangbaarder. Daar waar begin jaren 90 dit nog niet het geval was. Op het kantoor waar ik werkte werd anno 1993 nog gewerkt met de telex; dit werd einde verhaal eind jaren 90.