Jaren tachtig, film & tv

Typisch 80 & Jaren 80 kleding

Er zijn grote verschillen tussen de jaren tachtig film & TV beleving en de huidige periode, maar daarentegen zijn er ook genoeg overeenkomsten.

De situatie rondom TV en film in de jaren tachtig

 • Videotheken werden druk bezocht. Veel huishoudens hadden een video-recorder. DVD was nog een onbekend fenomeen; je gebruikte video banden voor opnamen & afspelen.
 • De kleuren TV (beeldbuis) was compleet gangbaar, al dan niet met afstandsbediening. Daarnaast had je als tiener mogelijk een kleine zwart-wit TV op je slaapkamer, handmatig te bedienen.
 • Bioscopen werden drukker bezocht, er waren dan ook meer bioscopen; eind jaren 90 sloten een aantal bekende bioscopen hun deuren.
 • Kabel TV was nog niet compleet gangbaar. Er waren twee staats televisie zenders; Nederland 1 en Nederland 2 (later kwam Nederland 3).

Hoe zag het televisie aanbod er uit in de jaren tachtig? En wat was populair op TV?

 • Een decennium laat zich niet zomaar afbakenen; begin jaren 80 waren er veel jaren 70 invloeden op TV te zien; je hoort het aan de muziek & ziet het aan de personages & beelden. Series als Dallas & Love Boat ademen jaren 70 uit.
 • Britse televisie serie’s in de jaren tachtig, net als tegenwoordig, bestonden voornamelijk uit crime, of humor. Denk ‘Yes minister’ (humor rondom Britse premier), Hi-de-hi (ontzettend leuke Britse comedy uit de jaren tachtig over een vakantie kamp).
 • Duitse televisie serie’s waren ook bijzonder populair, maar dan vooral de Duitse krimi’s zoals met stip op nummer 1: Derrick (elke week weer uitgezonden door de Tros), Tatort, Der Alte (De ouwe). Maar er was meer: Duitse ziekenhuis series als Die Schwarzwaldklinik waren ook erg populair.
 • Australië mag niet ontbreken: de absolute klassieker Flying Doctors was immens populair; heerlijk wegdromen bij het wel en wee van de Flying Doctors en de romantiek hieromheen.
 • Nederlandse televisie programma’s, waar denk je dan aan? Op volle Toeren (Tros, volkse muziek), Te land, ter zee en in de lucht (Tros, actie spel) Avro’s Sterrenslag (actie spelprogramma: lachen en gieren rondom Nederlands toenmalige BN’ers), Lingo (ja, toen al), Medisch Centrum West, De Fabriek (drama series), Van Kooten en De Bie (satire), Count Down (Veronica, popmuziek programma).
 • Jaren tachtig televisie & kinderen: Stuif es in (Avro, kinderspel, erg leuk), Familie Knots (NCRV, humor, informatief en absurditeiten kinderprogramma rond de Familie Knots!), Ren je rot (kinder quiz), Wordt vervolgd (cartoons), Theo en Thea (Absurditeiten humor van Arjan Ederveen). En natuurlijk de roemruchte woensdagmiddag cartoons (Top Cat, Schat eiland, Scooby Doo): elk kind zat voor de buis met een bakje chips!
 • Klik hier voor Amerikaanse tv series jaren 80


Jaren tachtig & maatschappij