Jaren 80: kleding van een decennium

Partner links Typisch 80 & Jaren 80 kleding

Jaren 80 kleding kenmerkt zich, vind ik, door originaliteit. Er was veel bombastische wansmaak te vinden & soms wat mode-pareltjes . Het unieke is dat er in de jaren 80 nauwelijks sprake was van enige vorm van retro kleding -trend, zoals in de jaren 90 (‘back to the seventies’). Een korte impressie uit deze veelzijdige periode..

Begin jaren tachtig:

Begin jaren tachtig waren korte, okerkleurige afzak enkel-laarsjes mode, waar je een half wijde broek in stopte. En natuurlijk de beenwarmer; deze kwam onder de knie, half over de laars. Pastel-tinten waren mode (zacht roze, mint-groen, licht-geel), en natuurlijk blouses met rouches waar glans draden doorheen verweven waren. (Waar heb ik dit eerder gezien? H&M vorig seizoen. Inderdaad, er wordt nog steeds volop gekopieerd uit de jaren tachtig).  Hier kon je dan een leuke sjaal met glans-draad opdragen die uitliep in een punt.

Fitness look
In deze periode was er ook de fitness-look a la Jane Fonda & Olivia Newton John, met zweetbandjes om je pols, stoffen haarbanden & overdone sportieve look.

Doe Maar buttons
Ongeveer in dezelfde periode had je de Doe Maar-look; kleding en tassen werden voorzien van buttons met Doe Maar afbeeldingen, of politieke afbeeldingen tegen de neutronenbom. Persoonlijk had ik er niet veel mee (als jonge tiener).
Big hair was mode, maar iets later raakte ook de Bob-lijn (tot iets boven de schouder recht afgeknipt haar) bijzonder in de mode. Diverse mode-stromingen liepen door elkaar heen; de punky look raakte in de mode: kort haar voor de meiden, met funky oorbellen. Wijde t-shirts met gaten-hemd eroverheen.

De Look

Kennen we deze nog? De wijdvallende sweatstof outfit met enkellaarsjes. Leuk jaren 80 kleding detail; de groots gedrapeerde shawl. Op onze jaren 80 mode special zie je nog véél meer voorbeelden, snel bezoeken!

jaren 80 mode sjaals laarzen