Half jaren 80 mode

Typisch 80 & Jaren 80 kleding

Half jaren 80, wat droegen we toen eigenlijk?

Half jaren 80 mode:

Zelf gebreide truien met abstracte patronen (de “Anita Meijer Trui”), truien met vleermuis mouwen en abstracte vlakken. Knopen op de schouders, schuin aflopend naar het midden, harde kleuren (paars, rood) werden gemengd met grijze vlakken. Het was paars wat de klok sloeg; paarse truien, paarse laarzen en zo meer. In de winter droeg je zelf gebreide mohair truien. Gebreid door moeder, of tante.
Spijker broekpakken raakten in de mode; de pijp stopte je in je laars (de laars kon uit diverse kleuren bestaan; geel, blauw, wit).

Geel, oranje en groene kleding raakte in de mode rond 1985, net als de grote zonnebril en grote, fel gekleurde oorbellen. We droegen uiterst strakke jeans. Zo strak dat je op de grond moest liggen, met ingehouden buik, om de ultra hippe broek aan te krijgen. Suede laarzen met “Indianen franjes” werden mode. Deze mode hield geen jaren stand.
Rond winter 1986-87 droeg je wat wijdere broeken, met licht opgerolde pijp over je suede laars.
Scotch & Soda raakte in; een merk met sportieve jaren 50 jacks met opdruk & heldere kleuren. Nog immer droeg je grote oorbellen en was big hair vreselijk in de mode.
Colberts met opgerolde mouwen werden mode. Wijde blouses en broeken met hoge taille. Of wijde broeken met opgerolde pijpen; hieronder gymschoenen met sokjes.
Om over het haar maar niet te spreken. Kitsch rules! Haarspelden met bijzonder grote (katoenen) strikken deden hun intro. Ja, ook ik heb me bezondigd. En natuurlijk droeg je blouses: dichtgeknoopt tot de hals, met het kraagje omhoog, gecombineerd met joekels van schouder opvullingen.
In deze periode bestonden er ook absolute mode-drama’s, een van de voornaamste was de stone-washed spijkerbroek.

New Wave jaren 80 mode & kleding
Naast het gangbare modebeeld van jaren 80 kleding, bestonden er subgroepen. Eén belangrijke subgroep was de new-wave scene. Kenmerkend was het artistiek omhoog getoupeerde (zwarte) kapsel, zwarte kleding, zwart lange puntschoenen (voor de heren). Een vriendin was New Waver. Vaak was je in zo’n geval Cure fan en droeg je t-shirts van The Cure (om e.e.a. kracht bij te zetten) Ook niet New Wavers hielden van The Cure/ Robert Smith overigens (zoals ik). Uitdragen deed men volop; bepaalde groepen in de leeftijdscategorie 15 – 25 jaar zag je vaak gestoken in een t-shirt met zijn/haar favoriete rock-band of pop-groep waar hij/ zij een concert van had bezocht. Een typisch jaren 80 kleding style.