40 Plus en dus oud geworden?

50 Plus Mode

Nog maar 41 jaar oud. En toch… Mijn omgeving maakt me duidelijk bewust van mijn twintig- en begin dertigstatus -af:

 • Die leuke vent zegt ‘mevrouw’,  of U tegen je. In alle serieusheid.
 • Oudere dames, laat ik zeggen 55 plus, benaderen mij met ‘mevrouw’.
 • Men reageert vol ongeloof wanneer zij toevallig jouw foto op je rijbewijs, van zo’n tien jaar geleden, zien. ‘Ben Jij Dat???’
 • Maar ook de 40 plus man benadert je met ‘mevrouw’. Hij zegt U. Zonder dit grappig te bedoelen.
 • In de spiegel kijkt een vermoeide mevrouw mij aan, een mevrouw met wallen onder haar ogen van slaaptekort. Trokken deze vroeger weg, nu blijven ze permanent staan. Om nooit meer weg te gaan. Net als overigens de slaaprimpels.
 • Tenenkrommende complimenten kunnen je ten dele vallen. Zo word ik ‘jongedame’ genoemd door een medewerker. “Uit respect” voor mij, zo meldt hij aan de omgeving, waar ik dan naast sta. Deze medewerker heeft overigens een verstandelijke beperking.
 • Zei Betty Davis niet ooit ‘Getting old isn’t for pussy’s’ … je zult inderdaad een dikke huid moeten creëren voor invloeden van je omgeving, die jou – onbedoeld – attendeert oud te worden/ niet meer dat ‘lekkere ding’ te zijn/ een mevrouw te zijn, en je kritisch observeert wanneer je te modieus gekleed over straat gaat. Kritisch observeren is overigens pas een waarschuwend signaal wanneer dit gebeurt door jongere vrouwen, of andere leuke mensen. Wanneer het observeren gebeurt door  50-plus- kort-stekelkapsel-Miss-Etam-dames, dan is er niets aan de hand. Dit is als compliment te beschouwen, want dit soort vrouwen durven niets, zijn smaakloos, flets en volks (vind ik) en kunnen hun ogen niet geloven wanneer zij jou zien. ‘Die dùrft’ denkt het dan. Of, ‘pfff, zogenaamd artistiek, of modern, pfff’. Zoiets.
 • De huidige jonge generatie kijkt verveeld voor zich uit bij het horen van jaren 80 hits. Hits waar jij vol overgave op danste. Hippe hits. Ouderwets in de ogen van ‘jongeren’. Waren de ‘Gouden oude’s’ uit de jaren 60 stomvervelend voor mij; dit is wat de jaren 80 muziek voor de jongeren van nu is.
 • Ineens zijn de jaren 90 ‘goud en oud’. Ho eens even? De jaren 90 vond ik destijds modern. Ik blikte toen al terug op ‘mijn jaren 80’.
 • 9/11 – Ineens zomaar 11 jaar geleden.
 • De kinderen van je vriendinnen beginnen al bijna aan hun tiener-schap. Wiegde ik hen als eind twintiger/ begin dertiger kortgeleden, nu spreken zij mij met U aan. Zij bereiken nu de leeftijd waarop ik vriendinnetjes werd met hun moeder.

Is er dan niets tegen te doen? Lees meer 40 plus!